Vinduestårnet i Østerby
Læg vejen forbi Smedjevejen i Østerby og se Per Kirkebys flotte maya-inspirerede murstensværk med det folkelige navn Vinduestårnet.
Af Torben Mikkelsen
Per Kirkebys sidste værk forener Læsø og én af de største tilbageværende indianerstammer i Mellemamerika, mayaerne.
“I har hørt mig sige det før, mine skulpturer mimer stedet! Derfor er placeringen vigtig for mig. At min skulptur forbinder sig med det sted, den er placeret, men også med naturen og alt det vi deler med resten af jordens befolkning! Himlen, solen og månen!” Stærkt svækket blev Per Kirkeby støttet i udpegelsen af det sted på Læsø, der skulle huse hans sidste skulptur. I folkemunde Vinduestårnet eller som Per selv udtrykte det - en maskine for lys og skygge!
Foto:Foto Jon Eirik Lundberg, Læsø Kunsthal
Kirkeby på Læsø
Skulpturen samler mange røde tråde i Per Kirkebys kunstnerliv og ikke mindst hans kærlighed til Læsø. Vinduestårnet afspejler Kirkebys fascination af tegl og rækker tilbage til 1971, hvor han sammen med Ib Michael og Theit Jørgensen besøgte Maya-indianerne i Mexico.
Kirkeby ville gerne lave en film om Asger Jorn og det projekt bragte ham til Læsø. Det skulle vise sig ikke blot at blive et ophold af kort varighed. Kirkeby bosatte sig med hustru og atelier i midten af 70’erne, så hans sidste værk udtrykker også 45 års kunstnerisk tilstedeværelse på øen. Kirkeby nød roen og naturens storladenhed på vores vandomkransede refugium i Kattegat. Hans sidste værk forbinder os til Maya-indianerne og alt det vi deler med alverdens folkeslag.
Foto:Foto Jon Eirik Lundberg, Læsø Kunsthal
Fra luften
Med en kunstners finurlige tilgang til livet udtrykker Per Kirkeby, at tårnets relation til Mayaernes Cosmo-Vision kun kan ses fra luften! Mayaernes skaber, også kaldet ”Den Fjerklædte Slange”, symboliseres nemlig ved den firkantede spiral. Denne spiral udgør fundamentet på Vinduestårnet og via en drone kan Læsøboerne og turisterne iagttage mønstret fra luften!
Foto:Foto Jon Eirik Lundberg, Læsø Kunsthal
En samlende kraft
Tårnet er placeret på en øde plet mellem redningsstation, forretninger og med udsigt til havnebassin og fiskekuttere! Ganske som Læsø ligger isoleret og alene ude midt i Kattegat. Vinduerne og dermed lysindfaldene er placeret øst-vest. Hermed kan solens gang over himlen skabe variationer i lys og skygge. Virkningen forstærkes af en slids i bygningen mod nord.
Mayaernes pyramider er struktureret på samme måde. Og netop naturen, vores fælles ophav, bliver en del af skulpturens udtryk. Det vi deler! Som vi i fælles forståelse må værne ydmygt om. Læsø kan noget med lyset. Det lys, der skabte én af verdens mest avancerede indianerkulturer. Et besøg på Kirkebys atelier “Haabet” og efterfølgende Vinduestårnet i Østerby er en rejse i livet, der rummer både lys og skygge, men som forener os i naturens store katedral!
Kirkeby nåede ikke at se Vinduestårnet færdigt, men han har efterladt et ikon, som i æstetik nok kan splitte, men i tanke var ment som samlende.
Foto:Foto Jon Eirik Lundberg, Læsø Kunsthal