Vinterens blomster
Det er ikke kun om sommeren, det blomstrer i naturen. Enårig rapgræs og tusindfryd er eksempler på blomster, der benytter vintertiden som en mulighed for at sikre sig ekstra afkom.
Enårig rapgræs
En af de mest almindelige vinterblomster er enårig rapgræs. Det er en lille undselig græsart, der ofte sår sig selv i kanten af et rosenbed eller mellem brosten langs fortovet.
Enårig rapgræs er lille og spæd, og kan derfor have svært ved at konkurrere med de store planter igennem sommeren. I december er konkurrencen ikke så hård, og det udnytter planten.
Når det er lidt mildt en kort periode vil den straks begynde at blomstre. Bliver det koldt, mislykkes det måske, men så er omkostningen begrænset, og ellers kan man sikre sig lidt ekstra afkom, medens de andre ”sover”.
I øvrigt viser det sig, at frøene fra rapgræs er et udmærket fødemiddel for vores spurve, så de hjælper også med at sprede frøene.
Tusindfryd
En af de bedst kendte ”vinterblomster” er tusindfryd.
Gå ud på plænen eller en eng og se dig omkring. Der vil altid være tusindfryd, der blomstrer. Den kan endda stå under sne og blomstre, så man finder den, når man triller snebolde til snemænd og -koner.
Fidusen for tusindfryd er den samme som for enårig rapgræs. Lykkes blomstringen, får man mere afkom sendt ud i verden.
Roser
Roser hører ikke kun sommeren til. Med deres røde hyben, som lyser op i vinterlandskabet og pynter i indendørs dekorationer, er rosen også en juleblomst.
Roser er dejlige, når de blomstrer og dufter om sommeren. Men de hører også julen til med deres røde hyben som lyser op i vinterlandskabet og pynter i dekorationer indendøre. Småfuglene spiser frøene eller søger beskyttelse for rovdyr og fugle mellem de mange torne, så en vild rose er god i en fuglevenlig have.
De vilde roser, som hører hjemme i den danske natur, står ofte i skyggen af de mange forædlede roser og den allestedsnærværende hybenrose, men vi har faktisk mange skønne, vilde, danske roser: Der er hunderosen, som kan klatre højt til vejrs, æblerosen med den fantastiske duft, klitrosen med det fine løv og de sorte hyben, blågrønne roser og filtroser. Arterne kan blive ældgamle, nogle af dem er svære at kende fra hinanden, og nogle af dem har vi helt glemt, vi havde.
Skrevet af: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturen-netop-nu/vinter/vinterens-blomster/