Havkajak Læsø - Vesterø - Stokken - Sdr. Nyland 25 km
Vesterø - Stokken - Sdr. Nyland er en fin halvdagstur på cirka 25 km. Ved fint vejr også en begyndervenlig tur med nemt startsted i Vesterø Havn og lavt vand med mange muligheder for at komme på land undervejs.
Turbeskrivelse:
Med udgangspunkt i Vesterø kan man komme på flere gode havkajakture, både mod nord og øst og mod syd. Husk altid at lade vejret, evnerne og erfaringen bestemme! Og husk også at medbringe mad og drikke - det er muligt at handle i Vesterø og Østerby, men ikke andre steder langs vandet...
Vesterø - Stokken - Sdr. Nyland
Vesterø - Stokken og eventuelt videre til sydspidsen af Stokken er en god tur til en formiddag eller eftermiddag. Ruten er især i godt vejr dejligt begyndervenlig.
Ruten kan fx begynde ved beddingen i Vesterø Havn. Her er et fint slæbested, som også benyttes af jollefolket, og der er gode parkeringsmuligheder tæt på. Er man mere til en strandstart, så er det nemt at komme ned lige ved stranden tæt på færgens opmarchområde.
Tager du afsted fra havnen, så vær obs på sejlere og især på Læsøfærgen, som afgår og ankommer fra Vesterø Havn op til 8 gange dagligt. Tjek den aktuelle fartplan på Læsøfærgens hjemmeside.
Fra Vesterø Havn går turen sydpå langs Læsøs meget fine og børnevenlige vestvendte badestrande. Vandet er lavt langt ud, og som regel er vandet roligt, selv ved vestenvind. Det er nemt at komme ind på badestranden stort set alle steder. Ud for Vesterø Kirke, som er nem at se fra vandet med den røde farve (som netop er valgt af samme årsag historisk set), er der en nedgang til stranden fra p-pladsen. Her er også toilet og bord/bænksæt. Toiletterne er dog lukket i vinterhalvåret.
Ved stranden syd for færgeområdet er det nemt at komme ned og op, og har man bil med, kan den holde tæt på.
Stokken - her vokser Læsø
Henning Munk er havkajak-entusiast og ude hele året - her er han fanget mellem Stokken og Læsø...
Videre sydpå rammer ruten Stokken, som er en såkaldt barriereø - bemærk i øvrigt, at den vestlige ende er fredet mellem 15. april og 15. juli. Ved højvande er det som oftest muligt at sejle ind i løbet mellem Stokken og Læsø, men ellers kan man fortsætte sønden om Stokken - her er en af landets formentlig bedste og ikke særligt kendte badestrande. Er man frisk, kan turen strækkes helt til sydspidsen af Stokken; her er et rigt fugleliv og masser at se på. I området kan du sanke blåmuslinger og salturt samt porse og malurt. Der er også mange, som finder østers i de måneder, man kan (bør) gøre det.
Ydersiden af Stokken
En tur sønden om Stokken er en tur til en af Læsøs absolut gemte perler, nemlig stranden på ydersiden af Stokken. Det er muligt at vade over fra parkeringspladsen for enden af Strandvejen, og gør man det, har man kilometervis af skøn strand stort set for sig selv. Er man i kajak, kan man jo passende holde pause her, kun i selskab med fugle, sæler og ligesindede.
Stokken er et af de steder, hvor man tydeligst kan se Læsøs tilvækst - en blanding af landhævning og tilsanding med materiale fra nordsidne af Læsø, som med strøm og tidevand føres ind på sydsiden. Læsø er det sted i Danmark, som vokser mest - cirka 20 hektar om året.
Christina Sandholt er uddannet kajakinstruktør og har lavet flere ture ved Læsø - her med et hold på sydsiden af Stokken.
Pejlemærker
På land kan der tages pejlinger på Vesterø Kirke, på Læsøs eneste vindmølle på Glashusvejen, og på de båker, som er placeret på hhv Stokken og Læsø - de kan ses her på Eniro.se.
Seværdigheder:
Har man mod på et afbræk, så er der flere spændende ting at besøge:
Vesterø Kirke - Meget flot kirke fra ca 1250, kendt bl.a. for sine meget flotte kalkmalerier. Ligger cirka 500 meter fra stranden.
Fannemandskanalen med Fannemandsfærgen (sejler i sæsonen fra april til oktober).
Læsøs vestkyst - hele området er fredet og rummer masser af seværdigheder - både til søs og til lands
Startsted:
Vesterø Havn ved Beddingen
Slutsted:
Se ovenfor – rundtur
Kort - GPX
Se ruten på AllTrails her - findes også som GPX på linket
Søkort Læsø - Eniro.se i samarbejde med Geodatastyrelsen
Eniro.se har i samarbejde med Geodatastyrelsen lavet et meget detaljeret søkort, som kan bruges ganske gratis - klik på billedet og kom til den svenske side.
Sværhedsgrad:
Nem til middel – overvej turen i forhold til vinden – anbefales ikke ved vestlig vindstyrke over 8 m/s.
Særlige forhold:
Ved start fra havnen; vær opmærksom på sejlere og især Læsøfærgen; tjek evt færgens fartplan på laesoe-line.dk.
Alternativt kan startes ved stranden lige syd for opmarchområdet.
Beskyttelse og hensyn:
Store del af Læsø og især strandengene og havet syd for er underlagt regler som Natura-2000-omåde.
Læs mere om regler og hensyn her
Faciliteter:
Overnatning:
Flere steder i Vesterø - se mulighederne på https://www.visitlaesoe.dk/overnatning
Toiletter/bad:
Vesterø Havn
Læsø Turistkontor ved Færgeterminalen
På stranden ved Vesterø Kirke (dog lukket i vinterhalvåret.)
Spisesteder:
Tjek visitlaeos.dk/aabningstider
Indkøb:
Dagli' Brugsen Vesterø
Fiskehandler på Vesterø Havn
Landgangssteder:
Stranden lige syd for havnen i Vesterø
Stranden ved Vesterø Kirke - også gode p-muligheder
Stranden ved indløbet mellem Stokken og Læsø - også p-muligheder
Kajakudlejning:
Se VisitLæsø og links nedenfor
Hent kortet i AllTrails her:
Nyttige links:
Læsøs vestside på fredninger.dk
Gratis søkort over Læsø fra eniro.se
Åbningstider og butikker på Læsø
Dansk Kano- og Kajakforbund - se bl.a om uddannelse til kajakroer
Private sider:
En søgning på Google på havkajak og Læsø returnerer mange gode og nyttige sider, blot skal man lige være obs på, at de kan være uopdaterede.
Havkajak på Læsø er en del af #ØHigh5, et samarbejde mellem Læsø, Samsø, Ærø, Langeland og Fanø, og er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.