Vandrerute Læsø - Tanghusruten Gl. Østerby, ca 4 - 8 km med restaurerede tanghuse
Læsøs tangtage er sammen med saltsyderiet kernen i Læsøs kulturarv og optaget på tentativlisten til UNESCOs verdensarv. Tangtagene er takket være fondsmidler nu bevaret for eftertiden, og de unikke huse kan opleves på en flot vandrerute på Læsø - tanghusruten Gl. Østerby, som på et par timer tager dig rundt omkring en stor del af de flotte tanghuse på Læsø.
Der kan være mange formål med at vandre. Mentalhygiejne, motion eller ganske enkelt at nyde det at bevæge sig i smukke omgivelser.
Læsø er et mekka for de gåglade og motionsmindede, og så har vi lige et ekstra gear, fordi man på Læsø kan opleve ting, man ikke kan se noget andet sted på jorden!
Læsøs unikke tangtage er en kulturarv opstået på grund af saltsyderiet, som ryddede øen for træer og skabte en lang periode med fattigdom, hvor man var tvungen til at gøre godt med det, man havde for hånden. Det betød, at man byggede med strandingsgods som tømmer og man brugte ilanddreven ålegræs som tagmateriale. I de allerfattigste egne var der op til 2 meter mellem spærfagene, mens de mere velhavende kunne sikre tagkostruktionen med 120 cm. Kom man til penge, blev det måske til en tilbygning med tættere spærfag. På taget kom der ålegræs. Kvinderne styrede Læsø på den tid, for mændene drog til søs, og kom kun hjem i ny og næ. Og det var kvinderne, som udviklede teknikken med at tænge et tag med ålegræs. Man vred de lange tov af det tørrede ålegræs til vaskere og beklædte tagene med tykke lag af ålegræs, hentet på stranden, tørret og kørt hjem på hestvogne. At tænge et tag var en samfundsopgave, hvor flere snese personer deltog.
Klik på billedet og læs mere om Hedvigs Hus - hvor Tanghusruten kan gås fra...
Sådan er det ikke i dag. Nu om dage er teknikken genoplivet takket være ildsjæle som Henning Johansen, Læsøs tækkemand og Læsøs tængemand, som det hedder. Og Læsøs tilbageværende 33 tangtage er undervejs med en nænsom restaurering, muliggjort af tilskud fra en række fonde og Læsø Kommune.
Ejerne af tanghusene skal selv være med til at betale 10 procent af gildet, men det løber også hurtigt op, når der skal mellem 50 og 100 tons tang på taget.
Tangen kommer fra området omkring Bogø og Læsø, hvor det høstes og tørres, presses i rundballer på ca 250 kilo og fragtes til Læsø. Nogle gange med et museumsskib fra Marstal, andre gange med vognmand.
Klik på billedet og læs mere om museumsskibet Samka, som fragter ålegræs fra Bogø til Læsø
Der er tanghuse flere steder på Læsø, men især omkring Gl. Østerby og Bangsbo er der mange, som nu er restaurerede, og kan ses.
Det kan man forvisse sig om ved selvsyn. Der er nemlig lavet en såkaldt tanghusrute to steder. Én i Bangsbo, og så denne i Gl. Østerby, hvor man med en tur på et par timer kan se nogle fantastiske konstruktioner, som fortæller historien om Læsøs kulturarv. Et tangtag kan holde flere hundrede år. Til den tid er både tegltag og eternit forvitrede...
Klik her på kortet og se en pdf med Tanghusruterne og beskrivelse af husene...
Tanghusruten i Gl. Østerby fører forbi både store gårde og mindre huse med ét til fælles: tangtage, der ligger som en lun hue over huset, vandtætte, støjisolerende, brandsikre og temperaturregulerende, så huset er køligt om sommeren og varmt om vinteren.
Herunder kan ses en slags video fra Tanghusruten i Gl. Østerby - tjek den og se, hvad man kan opleve i Gl. Østerby.
Gode links:
Tangtag.dk - hjemmesiden med masser af info om tanghusene på Læsø
Tanghusruten som rute i AllTrails-appen
Se en animeret tur rundt på Tanghusruten med billeder fra flere af husene